Tekenkunst

Leren tekenen is leren observeren, leren ‘zien’. Tekenen kan zo worden beschouwd als het verlengde van de waarneming, een universele communicatievorm tussen het individu en zijn omgeving.

Tekenkunst vormt enerzijds de basis voor elke vorm van beeldende creativiteit, en is anderzijds een volwaardige discipline met een rijke waaier aan expressiemogelijkheden. Het verwerven van kennis, inzichten en vaardigheden, het kunnen omgaan met interactieve beelden en de esthetische beleving, zijn dragende elementen van de vorming in de optie tekenkunst.

De beelden zullen op basis van de specificiteit van de optie aan bod komen, alsook in vak- en discipline-overstijgende toepassingen. Het beeld ‘kleur’ wordt naast een basisinitiatie, hoofdzakelijk bepaald door de keuze van tekenmateriaal en drager. Naast waarnemings- en verbeeldingstekenen, zal de studie en materiaalweergave van alledaags archiefmateriaal aan bod komen. Ook is er ruimte voor het experiment dat, parallel met de evolutie van het traditioneel leerproces, gaandeweg wordt aangeleerd en zonodig gestimuleerd.

In het atelier en in de lessen kunstgeschiedenis worden linken gelegd met evoluties en actuele tendensen in de kunstensector. Potlood, houtskool, inkt, bister, kleur- en pastelpotlood,… kunnen  als middel worden aangewend om in een eigen beeldende taal op diverse dragers vast te leggen.

Hoofdschool*

* tijdelijke locatie vanaf 1 september 2023: voormalig wzc Minnewater, Professor Dokter J. Sebrechtsstraat 1

Woensdag + donderdag van 18u00 tot 21u05 Intensief traject: + 1 aanvullend atelier binnen de vakgroep
Zaterdag van 9u00 tot 16u35 Intensief traject: + 1 aanvullend atelier binnen de vakgroep

Vertraagd traject: woensdag- of donderdagavond of zaterdagvoormiddag of zaterdagnamiddag

Een keer per maand nodigen we een interessante kunstenaar uit die vertelt over zijn/haar werk. Deze lezingen horen bij de opleiding en gaan door op een vrijdagavond. Je kan ze bezoeken in de zaal (Daverlo, Biekorf of Magdalenazaal), online meevolgen of je kan achteraf de opnames bekijken op een moment dat jou past.
Oostkamp: De Stek
Maandag van 18u00 tot 21u30 Enkel vertraagd traject mogelijk